merdevine

Kakve treba da budu merdevine za domaćinstvo?

Kada je reč o takozvanoj logističkoj opremi jedan proizvod se posebno izdvaja kako po svojoj dugoj istoriji korišćenja i praktične primene tako i zbog svoje funkcionalnosti i upotrebljivosti. Reč je merdevinama.

Mnoga zanimanja, odnosno poslovi zahtevaju upotrebu materijala bez kojeg je nemoguće odraditi taj posao, a merdevine mogu biti njihov glavni alat. Sa druge strane one su našle veoma široku primenu u svakodnevnom životu čoveka i veliki broj domaćinstava ih poseduje.

Postoje različiti modeli koji se razlikuju po veličini, brendu, kvalitetu, materijalu od kojeg su napravljene i drugim dodatnim elementima.

Stabilne i praktične

Najbitnije je da kada kupujete merdevine one budu adekvatne u odnosu na posao za koji su vam potrebne. Jedan od glavnih uzroka nezgoda pri radu na visini jeste gubitak stabilnosti. To može biti slučaj i sa neadekvatnom upotrebnom ili modelom merdevina koje birate za svoje domaćinstvo. Zaključujete da je sa aspekta bezbednosti pravilan izbor i te kako važan.

Osim toga, treba voditi računa o ličnoj odgovornosti, a to znači da se treba pridržavati saveta i uputstava koje daju proizvođači ali i stručnjaci. Obično je njihova upotreba jednostavna i laka.

Pri izboru treba da uzmete u obzir i visinu na kojoj ćete obavljati poslove i to treba da bude optimalno rešenje. Visina do koje bezbedno možete doći i obavljati određene poslove. Preporuka je da se izaberu merdevine koje su za nijansu više od potrebnih.

Napravljene su od kvalitetnog materijala

Sve firme koje se bave proizvodnjom merdevina prave imaju u svojoj ponudi aluminijumske komade koji su danas izuzetno popularni. Ali one mogu biti napravljene i od drveta, fiberglasa ili u nekim slučajevima čak i od čelika.

Svaki materijal ima svoju prednost u odnosu na nešto, te opet napominjemo da izbor i u ovom slučaju treba praviti u odnosu na konkretan posao za koji će biti namenjene.

Neke su izuzetno bezbedne za rad u blizini struje, dok druge mogu biti rizičnije. Neki jeftiniji materijali mogu biti podložni udubljivanju, lomu ili rđi. Određeni komadi su napravljeni tako da budu otporni na ekstremne temeprature. Neke će biti jednostavene za prenošenje i transport, ali i za skladištenje, dok će druge zahtevati malo veći napor.

Lako upravljive

Stariji modeli koji su se koristili za domaćinstvo bili su veliki i teški drveni proizvodi koji su bili odličini sa stanovišta stabilnosti, ali im je nedostajala jednostavna i lagana upravljivost koja karakteriše sada popularne aluminijumske modele.

Ako ćete merdevine koristiti samo dva, tri puta godišnje onda vam ovo neće biti od velikog značaj. Ali ako ćete ih češće upotrebljavati onda je zaista važno da omogućavaju lak rad i upravljanje, takozvano manevrisanje.

Odgovaraju nameni

Ono što je već više puta pomenuto, ali je neizostavno kada govorimo o merdevinama – najvažnije je da one odgovaraju svrsi i nameni. S obzirom da postoji mnogo vrsta i modela koje možete odabrati, pronalaženje adekvatnog tipa koji vam je potreban ili koji želite može biti pravi izazov.

Shodno tome možete potražiti savet prodavca ili se možete informisati putem interneta o iskustvima kupaca koja vam mogu pomoći da donesete krajnju odluku.