balerina-prozori

Sve što treba da znate prilikom kupovine PVC stolarije

PVC stolarija je postala sinonim za funkcionalnost domova i poslovnog prostora. PVC prozori i vrata su lepi, praktični i trajni, što svakako opravdava ovakvo ulaganje.

Svi volimo da vidimo lepe velike prozore koji savršeno prijanjaju u okove, čuvajući nas od zime i vlage. Kada se odlučite za PVC stolariju predstoji vam izbor od nekoliko vrsta koje birate spram svojih potreba.

Koje vrste stakla postoje?

Dobrim izborom PVC stolarije, sa dobrom izolaciom, smanjuju se i računi za zagrevanje, odnosno hlađenje prostorija. Procena je da oko 40% energije odlazi iz stana preko vrata i prozora.  Poslednjih godina, sa pravom su najpopularnija termoizolaciona termopan stakla, koja se sastoje od dva ili tri stakla i vazduhom između njih.

 

Ona su sa pravom preuzela vođstvo od prvih jednoslojnih prozorskih stakala. Debljina stakla nema veći uticaj na termo i zvučnu izolaciju, već broj i debljina međuprostora.

Niskoemisiona stakla (low E stakla) imaju na sebi sa unutrašnje strane niskoemisioni premaz od srebra ili cinka, dok je prostor zmeđu panela ispunjen gasom, najčešće argonom ili kriptonom u visokom procentu. Gasovi su dobro zaštićeni izolacijom i ne mogu da iscure.

Niskoemisiono staklo dopušta prolazak sunčeve svetlosti, s tim što talase većih dužina sprečava da uđu u prostoriju i time održava temperaturu prostorije. Ova vrsta stakala je odlična izolacija kako u letnjem, tako i u zimskom periodu, što donosi uštedu energije za grejanje i hlađenje prostorije.

Još jedna stvar kod Low E stakla zavređuje pažnju, a to je značajno smanjenje ultraljubičastog zračenja, koje loše deluje na zdravlje ljudi. Postoje i tzv. „četiri godišnja doba“ stakla (vrsta Low E stakala), koja imaju tri stakla sa premazom i međuprostorom ispunjenim gasom.

Pročitajte još: Kako funkcionišu toplotne pumpe

Višekomorni profili pvc stolarije

Ono što je vrlo bitno kod kupovine PVC stolarije jeste da su teži profili kvalitetniji jer daju veću sigurnost i duže traju. Zahvaljujući vazdušnim pregradama između stakala (komorama), PVC prozori imaju zvučnu i termo izolaciju. Kvalitetni nemački profili, koji su danas preporučljivi za ugradnju u stambene i poslovne objekte, imaju pet ili šest komora.

Broj komora treba da prati  i – širinu profila. Tako da petokomorni profili imaju širinu 70-76mm, dok je kod šestokomornih širina 83-88 mm. Kvalitetni PVC profili treba da imaju čelično ojačanje, koje se nalazi unutar centralne (najdeblje) komore, i koje je uglavnom debljine 1,5 ili 2 mm.

Takođe, obratite pažnju i na debljinu spoljnih zidova profila, koja ne treba da bude ispod 2mm, dok najbolji profili imaju debljinu od oko 3mm sa spoljašnjih strana. Sve to treba pažljivo iščitati u ponudi, odnosno specifikaciji stolarije pre kupvine jer mnoge stvari nisu spolja vidljive.

Kako izbeći vlagu na prozorima?

Vlaga na zidovima i oko prozora nastaje najčešće usled kondenzacije vodene pare kojom je vazduh u prostoriji zasićen. Drugi razlog nastanka vlage je zbog greške u konstrukciji objekta, odnosno uslovljena je postojanjem termo prekida u izolaciji građevine. Loša montaža PVC stolarije, takođe može da bude jedan od uzroka pojave vlage. Kod prvog slučaja se preporučuje što češće provetravanje.

U drugom slučaju se treba obratiti inženjeru arhitekture ili građevine kako bi našli stručno rešenje. Treći slučaj je nažalost čest u novim zgradama i tada vam preostaje samo da ponovo uradite montažu stolarije, poželjno sa novim profilima.

Prilikom ugradnje PVC stolarije mora da se spreči ulazak vazduha u prostor između profila i zida, uz omogućavanje propisane ventilacije (RAL ugradnja prozora) ili ugraditi PVC profile koji već imaju integrisanu ventilaciju.

Najkvalitetnija PVC stolarija

Kompanija Talaris već duži niz godina nudi vrhunsku PVC stolariju od nemačkih petokomornih i šestokomornih profila, za koju važi da je najbolja na tržištu Srbije. Višegodišnje iskustvo i profesionalizam u radu garantuju da ćete biti više nego zadovoljni svojom novom stolarijom iz Talarisa.

Izvor: https://www.saveti.rs/sve-sto-treba-da-znate-prilikom-kupovine-pvc-stolarije/